Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Beyefendi, Fakültemiz fuaye alanında Trabzon Üniversitesi öğrencileri ile bir araya geldi. Program bitiminde Dekanlığımızı ziyaret etti.

Üniversitemizi ziyaret eden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezimiz ile Ortahisar Belediyesi’nin birlikte düzenlediği “Kariyer Söyleşisi” konulu geniş içerikli sohbet etkinliğinde Trabzon Üniversitesi öğrencileri ile bir araya geldi.

Önce Rektörümüz Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu tarafından Üniversitemiz Merkez Yerleşkesinde ağırlanan konuk Cumhurbaşkanı, daha sonra beraberindeki heyetle birlikte Akçaabat ilçe merkezindeki Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültemize geçti. Burada Üniversitemiz Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğr. Gör. Recep Çolak’ın açılış konuşması ile başlayan programın devamında Cumhurbaşkanı Ersin Tatar söz aldı ve gördüğü yakın ilgiden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu ile genç öğrencilere teşekkür etti.

Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Akçaabat Kaymakamı Ramazan Kurtyemez, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Trabzon Başkonsolosu Erek Çağatay, Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, Üniversitemiz yönetimi, dekanlarımız ve akademisyenlerimizin hazır bulunduğu programa öğrencilerimiz büyük ilgi gösterdi. Üniversiteli gençlere birlik beraberliğin önemini anlatan Tatar, Kıbrıs tarihi, Kıbrıs sorunu ve KKTC ile ilgili bilgi verirken şunları kaydetti: “Kıbrıs bizim için olduğu gibi Türkiye için de çok önemli ve değerli bir ada. Kıbrıs Türk Halkı Türkiye’ye minnettar. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla anıyorum. Biz de Türk Halkı gibi her zaman onun izinden gitmekteyiz. KKTC olarak son dönemlerde eğitim alanında atılımlar yaptık. Turizmle birlikte eğitim yatırımlarının da gelişimini hedefliyoruz. Yakın geçmişte pandemi, savaşlar ve depremler bize de çok zor günler yaşattı. Yeni dönemde Türkiye’nin sağlayacağı gelişmelerin KKTC’ye de olumlu etkilerinin olacağına inanıyoruz. Bazıları kabullenmek istemese de KKTC bölgemizde bağımsız bir Türk devletidir. Türkiye’nin de desteğiyle başta Türk Devletleri Teşkilatı olmak üzere uluslararası alanda görünürlüğü ve tanınırlığının artması için bir dizi çalışma yürütüyoruz. Türkiye’den çıkarak Akdeniz’in altından adaya gelen temiz suyu hem evlerde hem de tarım alanlarında kullanıyoruz. Bununla birlikte KKTC bölgedeki enerji kaynakları açısından da önemli bir stratejik alanda yer alıyor. Daha büyük yatırım projelerinde de yer alabileceğiz. Özellikle Mavi Vatan ile ilgili olarak KKTC ile Türkiye’nin işbirliği ile yapılan anlaşmalarla yetki alanlarımız arttı. Hava sahası ve deniz güvenliği daha da iyi sağlandı. Bunun için birlik beraberliğimizi korumamızın daimi önemi var. Siz gençlere de birlik beraberliğinizi ilelebet sürdürmenizi tavsiye ediyorum.”

Osmanlı Devleti’nin tarafından İngiltere’ye kiralanan adanın ilhak edilmesi sonrası Yunan adasına dönüştürülmek istendiğini, ancak Kıbrıs Türk Halkının mücadelesi sonrası Türkiye’nin büyük desteğiyle KKTC’nin bağımsız bir devlet olarak medeni dünyada yerini aldığını belirten Tatar, milli davalarının halen Türkiye ile birlikte sürdürüldüğünü, KKTC’nin her alanda geliştirilmesi ve uluslararası görünürlüğünün sağlanması için de çalıştıklarını vurguladı. Tatar şöyle devam etti: “Bölgede bağımsızlık barış güvenlik ve huzurun teminatıyız. Türkiye ile sarsılmaz bağlarımız var. Trabzon ile KKTC arasında da yakın  bağlarımız var. 1974 sonrası bu bölgeden ülkemize yerleşen 30 bine yakın vatandaşımız bulunuyor. Kıbrıs’ın Osmanlı Devleti tarafından fethinin 500 yıla yaklaştı. Bu sürede ciddi bir birlik beraberlik sağlamayı başardık. Şimdi de KKTC’yi geleceğe emin adımlarla taşımak amacıyla her alanda Türkiye ile birlikte ciddi şekilde çalışmaktayız. Trabzon ile direkt uçuşların yeniden başlatılması sağlanırsa karşılıklı ilişkilerin her anlamda gelişeceğine inanıyorum. Kıbrıs Türk halkının büyük bedeller ödeyerek bugünlere geldiğini ve sizin de Türk Gençliği milli davanıza sahip çıkmanız gerektiğini asla unutmayın. KKTC’ye destek verin. Uluslararası temaslarda bizi savunun.  Türkiye’nin ikinci yüzyılında önemli bir yere sahip olacaksınız. Kişisel gelişime önem verin.”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar programın devamında, öğrencilerin sorularını da yanıtladı. Tatar gençlere eğitim, turizm, inşaat, yatırım ve tarım alanları ile ilgili detaylı bilgiler verirken KKTC’nin gelişen bir devlet olduğunu, çok sayıda ülkeden yatırım aldığını, bazı alanlarda sıkıntılar yaşansa da devletin gereken önlemleri almak için yasal düzenlemeler yaptığını anlattı. Tarımsal arazilerin korunması gerektiğini vurgulayan Tatar,  KKTC’nin bağımsız, egemen bir devlet olarak yoluna devam edeceğini ifade etti. Konuk Cumhurbaşkanı ayrıca Kapalı Maraş açılımı, Pile-Yiğitler yolu yapımındaki sıkıntılar, KKTC’nin deniz yetki alanları, BM’nin tutumu ile ilgili öğrencilerin sorunlarını içtenlikle yanıtlarken öğrenciler, KKTC ziyareti taleplerini iletti.

Programın sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Raif Kalyoncu’nun tuval üzeri yağlı boya bir eserini  takdim etti.

Program tamamlandıktan sonra Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanlığımızı ziyaret eden KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar beyefendi, Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Akçaabat Kaymakamı Ramazan Kurtyemez, Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, Rektörümüz Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu, Fakülte Dekanımız Prof Dr. Raif Kalyoncu, Dekan Yardımcılarımız Doç. Dr. İlkay Canan Okkalı, Doç. Dr. Ahmet Türe ve  Fakülte hocalarımızın katıldığı bir görüşmede fakültemiz hakkında bilgi aldı. Gençlerden büyük alkış alan misafir Cumhurbaşkanı da çeşitli temas ve bilimsel organizasyonlar için geldiği Trabzon’da gördüğü ilgi ve yakınlıktan dolayı son derece memnun ayrıldığını dile getirdi.

Menüyü Kapat